Зникла 101 картина відомого українського художника Івана Марчука. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол. За його словами, цю інформацію йому надав тернопільський бізнесмен та меценат Тарас Демкура.

За словами Михайла Апостола, художник ще влітку минулого року передав свої полотна для чергової зарубіжної виставки в Іспанії, як це було і раніше, своєму агенту. «Останній обіцяв влаштувати "мистецький переворот" у свідомості європейців. На жаль, ані обіцяної вересневої, ані будь-якої іншої виставки видатний художник з того часу так і не відкрив. Тримався, як міг...», - повідомив радник міністра МВС.

Згодом художник заявив про скоєний злочин до органів Національної поліції України. Михайло Апостол повідомив, які кроки були зроблені для повернення картин.

«Надам інформацію коротко,щоб не нашкодити слідству. 1). Національною поліцією відкрито кримінальне провадження. 2) Міністр МВС України Арсен Аваков володіє інформацією і тримає на контролі. Тепер декілька слів по суті справи… Хоча з художником цей діяч від мистецтва знайомий понад десять років, тісно увійшов контакт з ним лише останній рік. Збіг обставин? 2016 – ювілейний: Майстру виповнилося 80 років. І звісно, його друзі намагалися максимально використати дату для популяризації його творчості як в Україні , так і за кордоном... Дивним чином, шулер з’являвся до художника в останній момент, коли захід був підготовлений, сажав у машину і урочисто віз на презентаційні заходи, переконуючи при цьому, що це він все організував... Паралельно працював із заможними відомими людьми в Україні, переконуючи, що він близький друг художника і ювілейні проекти потребують коштів. І ті … кошти давали. От тільки заходи організовували щирі шанувальники на власному ентузіазмі і розумінні значимості творчості Івана Марчука для України», - розповідає Апостол.

«Зрештою, переконав, що йому підвладне все, і вивіз з майстерні 101 полотно. Дату виставки у музеї Прадо (Мадрид) «призначив» спочатку на 3 вересня 2016, потім «переніс» на жовтень, згодом на листопад. А з середини грудня перестав відповідати на телефонні дзвінки художника… Озвався на початку січня, коли відчув, що Майстру радять звернутися до правоохоронців. Риторика не змінилася, але з’явилися нотки погроз: «Я витратив гроші на проекти, повернеш», а на питання митця: «Де картини?» – заявив: «Там, де й повинні бути, в Іспанії. Тобі виставка потрібна чи картини? Я їх вивіз через Польщу і під загрозою смерті не скажу адресу». Стало зрозуміло, що шулер тягне час… Художнику пішов 81 рік…» – написав Михайло Апостол.

Триває слідство. За словами Михайла Апостола, українські правоохоронні органи докладуть зусиль, щоб повернути картини в Україну.

Нагадаємо, Іван Марчук 2007 року потрапив до рейтингу 100 геніїв сучасності, який уклала британська газета The Daily Telegraph.