Блаженніший Любомир назвав головні проблеми УГКЦ

20:30, 23 березня 2011

Колишній Глава УГКЦ Блаженніший Любомир (Гузар) переконаний, що серед головних проблем Церкви – єдність: Київська Церква сьогодні поділена. За його словами, Українська Греко-Католицька Церква має послужити об'єднанню Церкви: «Я мушу думати і дбати про це – не про те, щоб усі були греко-католиками, а про те, що ми усі маємо бути учнями. Разом».

«Наша велика проблема – практична проблема – полягає в тому, що ми є глобальною Церквою, яка присутня на багатьох континентах, в різних країнах. І нам потрібно зробити так, щоб усі ми – не залежно від того, де перебуваємо, відчували себе частиною одного цілого. Щоб візія Церкви, її пріоритети буди одними для усіх, а не тільки для якоїсь її частини», - зазначив Блаженні ший Любомир в інтерв’ю «Лівому берегу».

«Друга проблема – єдність. Сьогодні Київська Церква є поділена. Отже, велику увагу хочемо звернути на те, що можемо зробити, як найкраще може Українська Греко-католицька Церква послужити об'єднанню Церкви. Щоб окремі части, які походять із одного кореня – Київської церкви, – повернулися до первісної єдності, яка була в часи Володимира. І в питанні єдності, і в питанні святості є дуже важливий аспект ідентичності. Хто ми є? Ми не світська організація з релігійним забарвленням, ми – Церква. Церква, яка існує в конкретному народі», - додав він.

«Ми не можемо відпочивати, доки всі не будуть в одній Церкві. Бо Ісус Христос не казав, що тільки греко-католики підуть до неба. Всі мають піти до неба. Я мушу думати і дбати про це – не про те, щоб усі були греко-католиками, а про те, що ми усі маємо бути учнями», - наголосив Блаженні ший Любомир.

«Ми не маємо вибору. Ми є учні Христові, а Ісус Христос створив одну Церкву. Ми не є вповні християни, якщо ми не є вповні об'єднаними. Я не можу бути байдужим до православного, бо він – мій брат у Христі. Ми можемо себе виправдовувати як завгодно, але ми не можемо оминути Божої заповіді: «Щоби всі були одно».