Помер британський актор Ієн Голм, відомий роллю Більбо у «Володарі перснів»

Причиною смерті 88-річного актора стала хвороба Паркінсона

КультураАнна Журба, 19 червня18920
Роль хоббіта Більбо була однією з найвідоміших у доробку Голма

У віці 88 років помер британський актор театру і кіно Ієн Голм. Причиною смерті стала хвороба Паркінсона.

«Він помер у мирі в лікарні. При ньому була присутня родина й доглядальник», – повідомив агент актора виданню The Guardian.

Сер Ієн Голм народився 12 вересня 1931 року в англійському місті Ґудмейс графства Ессекс у шотландській родині. Отримав освіту в незалежній школі Чігвелл в Ессексі. Після виходу на пенсію його батьки переїхали в Вортінг, де Ієн вступив в любительське театральне товариство. У 1949 році вступив до Королівської академії драматичного мистецтва.

Грати в театрах почав у середині 1950-х років. У кіно дебютував у 1958 році роллю у стрічці «Дівчата біля моря». У 1965 році актор зіграв Річарда III в серіалі виробництва BBC про Війну Червоної та Білої троянд, і поступово зробив собі ім'я з невеликими ролями. Перша роль у кіно, яка принесла йому популярність, – андроїд-зрадник Еш у фільмі Рідлі Скотта «Чужий».

Його образ Сема Муссабіні у «Вогняних колісницях» (1981), принесла йому спеціальну премію на Каннському кінофестивалі і номінацію на кінопремію «Оскар» за найкращу чоловічу роль. Повернувся у велике кіно в 1997 році після двох відомих ролей – священика Віто Корнеліуса у «П'ятому елементі» і адвоката в «Славному майбутньому».

У 2001 році він знявся у фільмі «Із пекла» в ролі лікаря сера Вільяма Вайті Галла. Відтак знявся в ролі хоббіта Більбо у трилогії «Володар перснів». У 2012 році знову повернувся до цього образу в «Хоббіті», зігравши Більбо в старості.

У 1998 році королева Єлизавета II посвятила Ієна Голма в лицарі і дала йому дворянське звання за внесок у розвиток драми. Був командором Ордена Британської імперії, володарем премії BAFTA й театральної нагороди «Тоні».

Вибрана фільмографія Ієна Голма:

  • 1968 – «Сон літньої ночі»
  • 1971 – «Марія – королева Шотландії»
  • 1972 – «Молодий Вінстон»
  • 1973 – «Повернення додому»
  • 1974 – «Наполеон і кохання»
  • 1977 – «Людина в залізній масці»
  • 1977 – «Легіонери»
  • 1978 – «Знедолені»
  • 1979 – «На західному фронті без змін»
  • 1979 – «Чужий»
  • 1981 – «Вогняні колісниці»
  • 1981 – «Бандити часу»
  • 1982 – «Зворотний Третього Рейху»
  • 1985 – «Танок з незнайомцем»
  • 1988 – «Інша жінка»
  • 1989 – «Кравець з Глостера»
  • 1994 – «Франкенштейн Мері Шеллі»
  • 1996 – «Ніч над Мангеттеном»
  • 1997 – «П'ятий елемент»
  • 1997 – «Славне майбутнє»
  • 1999 – «Матч»
  • 1999 – «Саймон Магус»
  • 2000 – «Красень Джо»
  • 2000 – «Спаси і сохрани»
  • 2001 – «Із пекла»
  • 2001 – «Володар перснів: Хранителі Персня»
  • 2003 – «Володар перснів: Повернення короля»
  • 2004 – «Післязавтра»
  • 2004 – «Авіатор»
  • 2007 – «Рататуй»
  • 2012 – «Хоббіт: Несподівана подорож»
  • 2014 – «Хоббіт: Битва п'яти воїнств»
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Пропозиції партнерів
Загрузка...
Останні новини
Залиште відгук