Помер режисер «Опівнічного експреса» та «Стіни» Алан Паркер

КультураК.С., 31 липня0
Помер режисер «Опівнічного експреса» та «Стіни» Алан Паркер
Алану Паркеру було 76 років

На 77-му році життя помер культовий британський кінорежисер Алан Паркер, відомий за фільмами «Життя Девіда Гейла», «Опівнічний експрес», «Птаха», «Міссісіпі у вогні», «Серце ангела». Режисер помер 31 липня після тривалої хвороби, повідомляє The Hollywood Reporter.

Алан Паркер є дворазовим номінантом на «Оскар», лауреатом премії BAFTA та інших нагород.

Алан Паркер народився в Лондоні 14 лютого 1944 року в родині швачки та газетяра. Після закінчення школи він влаштувався копірайтером, працював в агентствах PKL і CDP, де почав знімати рекламу. За його словами, в той момент він навіть не думав про кар'єру режисера. Проте з часом він усе більше надавав перевагу кінематографу, прийшовши туди спочатку у якості сценариста.

«Я був першим, хто перейшов зі світу реклами в світ повнометражних фільмів. Тому, думаю, був особливо чутливим до критики. У підсумку я взагалі перестав знімати рекламу, щоб мене серйозно сприймали як режисера», – розповідав він в одному з інтерв'ю.

Першим великим успіхом Паркера-режисера став фільм «Багсі Мелоун» (1976) із Джоді Фостер у головній ролі. У 1978 році на екрани вийшов «Опівнічний експрес», одна з головних картин в кар'єрі Паркера. Гостросюжетна драма брала участь у Каннському фестивалі, мала номінації на «Оскар», «Золотий глобус» тощо.

Також чисельні нагороди та номінації здобували й інші картини Паркера: «Серце Ангела», «Птаха» (Гран-прі журі в Каннах), «Міссісіпі у вогні» (номінації на «Оскар» та «Золотий глобус»), «Зобов'язання» (дві премії BAFTA), «Життя Девіда Гейла». Культовий музичний фільмом стала «Стіна», що є незвичною «екранізацією» альбому Pink Floyd.

Паркер був нагороджений Орденом Британської імперії, очолював Британську гільдію режисерів, був засновником Британського комітету у справах кіно.

Режисер залишив кінематограф у 2015 році, щоб зайнятись живописом.

Вибрана фільмографія Алана Паркера:

  • Багсі Мелон, 1976
  • Опівнічний експрес, 1978
  • Слава, 1980
  • Pink Floyd The Wall, 1982
  • Пташка, 1984
  • Серце ангела, 1987
  • Міссісіпі у вогні, 1988
  • Приходь дивитися на рай, 1990
  • Обов'язки, 1991
  • Дорога на Веллвіл, 1994
  • Евіта, 1996
  • Прах Анжели, 1999
  • Життя Девіда Ґейла, 2003

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Пропозиції партнерів
Загрузка...
Останні новини
Залиште відгук