У Львові обрали проект громадського простору біля кінотеатру Довженка

Площу біля кінотеатру збудують у формі амфітеатру та наповнять водою

Головні новини Львова 02.05Катерина Родак, 2 травня, 15:15 35183

У Львові обрали переможців всеукраїнського конкурсу на облаштування громадського простору навпроти кінотеатру імені Довженка на Сихові. Перемогу здобула група зі Львова у складі шести архітекторів, що отримають 70 тис. грн нагороди та контракт на реалізацію свого проекту.

Як відомо, ще на початку березня управління архітектури й урбаністики Львівської міської ради оголосило всеукраїнський архітектурний конкурс на кращу проектну пропозицію облаштування громадського простору на Сихові. До 16 квітня учасники подавали конкурсні проекти, після чого 27 квітня конкурсна комісія на закритому засіданні обрала переможця серед 17 учасників. Творчий колектив зі Львова (Маркіян Максимюк; Наталя Мисак; Ігор Максимюк; Володимир Палій; Соломія Галайко; Юрій Максимюк) отримав 31 голос від семи членів журі і здобув перемогу.

Згідно проекту, площа, що займає близько 2 гектарів, буде створена у вигляді амфітеатру, який можна використовувати для концертів та провдення інших заходів. Проект передбачає пологий схил з південної сторони, що може стати простором для відпочинку у теплу погоду і водночас - невеликий пагорб вздовж магістралі – простір для тих, хто любить більш урбанізовані краєвиди та шум магістралей.

У проекті передбачено, що площу біля кінотеатру розділять на дві зони – верхню та нижню. Нижня зона використовуватиметься для комунікації та пасивного відпочинку, і вона буде захищена від шуму міста, а верхня частина буде поєднувати простір із кінотеатром ім. Довженка плавним переходом без сходів, - таким чином створюватиметься елемент доступності. Окрім того, проект передбачає облаштування переходу від громадського простору до церкви Папи Івана Павла ІІ, якого наразі немає.

Громадський простір стане новою зеленою зоною на Сихові, де можна буде відпочити з сім'єю, відвідати концерт та покататись на ковзанах

Керівник міського управління архітектури та урбаністики Юліан Чаплінський під час брифінгу у середу, 2 травня, зазначив, що проект-переможця обрали за рівнем комфорту, а не за багатою візуалізацією, яку пропонували інші учасники конкурсу. Водночас голова ГО «За кращий Сихів» Наталія Піпа називає проект проривним та унікальним для України.

«Подібна площа є у Лондоні, у інших європейський містах, а в Україні немає. Мені цікаво, як сихівчанці, щоб у цьому районі створювали нові ідеї і новий контекст», - сказала Наталія Піпа під час брифінгу.

Сьогоднішній вигляд площі

Детальний проект громадського простору на Сихові його розробники представлять через тиждень, а попередньо він передбачає такі складові:

Вода

Як зазначила під час брифінгу членкиня конкурсного журі Уляна Федорович, напередодні конкурсу громадська організація спільно з ЛКП «Інститут просторового розвитку» провела опитування сихівчан стосовно їхнього бачення нового громадського простору. Згідно результатів опитування, більшість мешканців мікрорайону наполягли на відновленні фонтану, який тут колись функціонував. Відтак, у проекті передбачено, що дно нового ландшафту в дощовий період перетворюється у водозбірний резервуар, а взимку може ставати ковзанкою. Натомість у спекотний період на площі будуть функціонувати фонтани з розпиленням води.

Освітлення

У проекті пропонується облаштувати вуличні світильники, що використовуватимуть енергію сонця та вітру.

Озеленення і покриття

На площі висадять рослинність, що наслідуватиме флору лугу поміж Сиховом та кільцевою дорогою, а також висадять лісові дерева. Тут буде поєднуватись доглянутий газон з нестриженою рослинністю (скандинавський газон).

Також тут будуть використані дерев’яні покриття, світлий бетон, гравій, металеві хромовані елементи.

Зазначимо, що друге місце та 50 000 грн отримує також творчий колектив зі Львова (Валентин Шароватов; Ольга Криворучко; Антон Войташек). Третє місце та 25 000 грн теж вибороли львів’яни (ЛКП Інститут просторового розвитку: Олександра Сладкова; Христина Чорноус; Олена Зварич; Віра Прохватило; Вікторія Скобилко)

Будівництво громадського простору імені О. Довженка стартує не раніше 2020 року. За словами Юліана Чаплінського, протягом найближчого року готуватиметься кінцева версія проекту.

Додамо, що оголосити конкурс на облаштування площі перед кінотеатром ім. Довженка планували ще у 2016 році. Наприкінці 2015 року місцеві активісти навіть оприлюднили візуалізацію проекту реконструкції площі, що передбачала будівництво пам’ятника героям Небесної сотні та фонтанів у вигляді вишиванок. На конкурс управління архітектури та урбаністики, за словами членкині конкурсного журі Уляни Федорович, цей проект не подавали.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Пропозиції партнерів
Загрузка...
Останні новини
Залиште відгук